Interwad
Image default
Electronica en Computers

Waar hebben we het over bij 3D print

Het printen met een 3D printer bestaat al verschillende jaren maar toch is het nu door de uitbreiding van haar mogelijkheden een steeds meer gebruikte techniek geworden. Ook is door de ontwikkelingen de mogelijkheid ontstaan om 3D print te laten drukken zonder dat dat bakken met geld hoeft te kosten. Vroeger was het laten maken van een 3D print namelijk alleen weggelegd voor mensen die het konden betalen. Dat is tegenwoordig wel anders want tegenwoordig is het goed betaalbaar en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. 3D print betekent dat u een tweedimensionaal figuur – dat kan bijvoorbeeld een tekening zijn – uitprint in de vorm van een driedimensionaal object. Dat gebeurt middels verschillende technieken waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van de samensmelting van poeders. Een laser smelt dan een bepaald soort poeder en zo wordt het object langzaam opgebouwd uit verschillende lagen. In verschillende branches wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden en toepasbaarheid van een 3D print omdat het door de techniek mogelijk is om een idee direct om te zetten in een fysiek object. Dat maakt dat er in veel branches snelle ontwikkelingen doorgemaakt kunnen worden omdat er sneller ideeën getest kunnen worden door het printen met 3D. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen op het gebied van het maken van protheses voor mensen die bijvoorbeeld een onderbeen missen. Voor deze tak is de 3D print een zeer belangrijke stap geweest in de ontwikkeling van betere en beter sluitende protheses. De medische branche maakt dan ook gebruik van 3D print en ziet het als een onmisbaar onderdeel. De verschillende materialen die kunnen worden gebruikt voor een 3D print zijn:

  • hout
  • plastic
  • nylon
  • rubber
  • katoen

Een 3D print uitbesteden

Of u als bedrijf een print zelf wilt maken of door andere wilt laten maken, dat hangt voor een groot deel af van hoe vaak en waarvoor u de printer nodig heeft, want als u zoals in het ziekenhuis erg veel met protheses werkt dan is de printer een belangrijk onderdeel van de dagelijkse activiteiten en dan moet deze ook altijd worden gebruikt. Andere materialen die kunnen worden gebruikt voor een print zijn gips, keramiek, titanium, zand en polyester. Zo ziet u dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van producten met een 3D printer. Voor de ontwikkeling van een object middels deze techniek wordt er meestal eerst een bouwplan gemaakt dat wordt gedigitaliseerd. Met behulp van dit plan kan er dan vervolgens worden gekozen voor een bepaald materiaal of een toepassing. Het is de laatste jaren ook mogelijk om meerdere verschillende materialen te gebruiken voor de toepasbaarheid. Dat is een ontwikkeling waar veel mensen erg blij mee zijn in 3D print. Als u als bedrijf veel gebruik maakt van print dan zal er een moment komen dat het aanschaffen van een printer goedkoper is dan het uitbesteden van de prints. In dat geval raden wij u aan om eens te komen praten over de mogelijkheden. Voor bepaalde printers is er namelijk wel bijscholing vereist. En dat is iets waar we als bedrijf voor gaan om dat zo goed mogelijk te doen. Er zijn veel verschillende technieken en veel verschillende printers voor 3D print die niet allemaal bij een bedrijf hoeven te passen en moet dus nauwkeurig worden gekeken naar de toepassingen en de wensen van de klant. Ook wordt er goed gekeken naar de lange termijn plannen van de klant. Waar wil het bedrijf dat de printer aan wil schaffen over een aantal jaar zijn? En hoe veel gebruik zullen zij dan maken van print? Dat zijn allemaal vragen die u kan stellen en waar u over na zult moeten denken en wij zullen altijd met u mee denken als we het hier over hebben, want wij willen dat u de beste keuze maakt!

3D print kent geen grenzen

Dat de ontwikkelingen snel gaan, dat weten we al een tijdje, maar dat er met 3D print ook hele huizen zouden kunnen worden gebouwd, dat hadden we een aantal jaren geleden vermoedelijk niet voor mogelijk gehouden. Het mooie aan snelle ontwikkelingen is dat u soms het gevoel krijgt dat er wonderen aan het gebeuren zijn en misschien kunnen we dat ook wel zo stellen. Naast deze toenemende mogelijkheden voor print, is het ook zo dat de printers meer toegankelijk zijn geworden voor de gewone consument. De handzaamheid is iets waar namelijk hard aan gewerkt is. Een van de redenen dat het printen in 3D in zwang is, is omdat het beantwoord aan een trend waarin producten in een kleine oplage worden aangeleverd. Deze producten zijn dan volledig toegespitst op de wensen van de consument. Daarom noemen we ook vaak het voorbeeld van de prothese omdat dit nu precies een object is dat zich laat kenmerken door details. Nauwkeurigheid in het productieproces zijn hierbij van het grootste belang. Wat de opkomst van de printer allemaal nog meer te weeg zal brengen blijft nog even gissen, want we kunnen immers niet in de toekomst kijken, maar er zijn wel mogelijkheden te over voor mensen en voor bedrijven die invloed zullen hebben op de import en export van producten. Een verwachting die wel eens wordt uitgesproken is dat er in de toekomst minder gebruik zal worden gemaakt van landen als China voor het uitbesteden van het productieproces.

Bezoek de website voor meer informatie