Interwad
Image default
Internet

Offline of online?

Winkelpanden kennen een steeds grotere leegstand, alleen de echte AAA locaties blijven nog in trek. De middenstand lijdt duidelijk onder de huidige economische ontwikkelingen. Een van die ontwikkelingen is in het bijzonder veroorzaker van de leegstand: de opkomst van webshops. Straten worden hierdoor steeds armoediger, de koopkracht wordt minder en de ambachtelijke slager die op de hoek zat kunnen we ook vergeten.

Mensen roepen vaak dat het oneerlijke concurrentie is van webshops vs gewone winkels, maar dat is niet zo. Zie maar eens een goede stabiele webwinkel op te starten waar naast jijzelf ook nog eens 5 tot 10 andere mensen brood mee op de plank kunnen brengen. Een goede webshop is niet heel gemakkelijk opgezet, de instapdrempel is laag wat betekend dat de concurrentie erg hoog is. De kosten van een fatsoenlijke webshop liggen net zo hoog, en soms zelfs hoger dan bij een fysieke winkel. De website moet onderhouden worden en met de tijd mee gaan. Er moet veel ruimte gereserveerd worden voor opslag en orderpicking. Zalando en Bol.com, twee giganten uit de online wereld hebben nog nooit een positief resultaat geboekt, toch zijn deze bedrijven een fortuin waard.

Webshops kennen een aantal voordelen tegenover online winkels. Zo kennen webshops geen openingstijden, ze zijn gewoon 24/7 geopend en als het goed is bereikbaar. Verder kan je met een website de volledige wereld bedienen, waardoor er gehandeld kan worden in grotere volumes en dus de inkoopprijs weer omlaag gaat. Het grootste voordeel van online is toch wel dat alles meetbaar is. Statistieken zijn gemakkelijk te verkrijgen. Met één druk op de knop krijgt men snel en gemakkelijk het gedrag van klant. Hoe geweldig zou het zijn als het ook mogelijk was om Retail analytics voor fysieke winkels op te kunnen zetten. Crumbbase heeft als eerste bedrijf van Nederland hier een start in gemaakt. Zou houden door middel van smartphones en WiFi kan men tegenwoordig een hoop feiten opmeten. Fysieke winkels zullen dus nooit volledig uit het straatbeeld verdwijnen en misschien zullen in de nabije toekomst winkelstraten weer floreren als weleer.  

Bezoek de website voor meer informatie