Interwad
Image default
Aanbiedingen

Pelvistraining: Essentieel voor een gezonde bekkenvloer

De bekkenvloer, ook wel de pelvisbodem genoemd, is een groep spieren die de organen in het bekkengebied ondersteunt, zoals de blaas, baarmoeder en darmen. Een gezonde bekkenvloer is essentieel voor het behoud van de algehele gezondheid en het welzijn. Pelvistraining is een effectieve manier om de bekkenvloer te versterken en problemen zoals urine-incontinentie en verzakkingen te voorkomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het belang van pelvistraining en enkele nuttige oefeningen bespreken.

Waarom is pelvistraining belangrijk?

De bekkenvloer heeft een cruciale rol bij het handhaven van de controle over de blaas en de darmen, het ondersteunen van de organen en het bevorderen van een gezond sensueel functioneren. Naarmate we ouder worden, kunnen factoren zoals zwangerschap, bevalling, hormonale veranderingen en het natuurlijke verouderingsproces de bekkenbodem verzwakken. Dit kan leiden tot problemen zoals urine-incontinentie, verzakkingen van organen en verminderde  functie. Pelvistraining is een preventieve en therapeutische benadering om de bekkenvloer te versterken en deze problemen te voorkomen of te verminderen.

Hoe werkt pelvistraining?

Pelvistraining richt zich op het versterken van de spieren in de bekkenbodem door middel van specifieke oefeningen. Deze oefeningen helpen de bekkenbodemspieren te versterken, te stabiliseren en te ontspannen. Door regelmatig pelvistraining te doen, worden de spieren sterker en beter in staat om de organen te ondersteunen en de controle over de blaas en darmen te behouden. Bovendien kan pelvistraining de bloedcirculatie in het bekkengebied verbeteren, wat bijdraagt aan een gezonde bekkenvloer.

Effectieve pelvistrainingsoefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren om de bekkenvloer te versterken. Het is belangrijk om te beginnen met de juiste techniek en geleidelijk aan de intensiteit en duur van de oefeningen te verhogen. Hier zijn enkele effectieve pelvistrainingsoefeningen:

1. Kegeloefeningen

Kegeloefeningen zijn een veelgebruikte en effectieve vorm van pelvistraining. Bij deze oefeningen span je de bekkenbodemspieren aan alsof je probeert om de urine- of stoelgang op te houden, houd deze spanning vast en ontspan vervolgens. Herhaal deze cyclus meerdere keren, waarbij je de tijd van aanspanning en ontspanning geleidelijk verlengt.

2. Brugpose

De brugpose is een houding waarbij je op je rug ligt met gebogen knieën en je voeten plat op de grond. Terwijl je je buikspieren aanspant, til je je bekken van de grond totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je schouders tot aan je knieën. Deze oefening versterkt niet alleen de bekkenbodem, maar ook de bilspieren.

3. Squats

Squats zijn een veelzijdige oefening die de bekkenbodemspieren en de spieren in de benen en billen aanspreken. Sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en buig langzaam door je knieën alsof je op een denkbeeldige stoel gaat zitten. Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Duw jezelf vervolgens weer omhoog naar de startpositie. Herhaal deze oefening meerdere keren om de bekkenbodem te versterken.

4. Diepe buikademhaling

Diepe buikademhaling kan helpen bij het ontspannen en versterken van de bekkenbodem. Ga comfortabel zitten of liggen en plaats je handen op je buik. Adem langzaam in door je neus terwijl je je buik laat uitzetten. Adem vervolgens langzaam uit door je mond en voel hoe je buik weer inkrimpt. Concentreer je tijdens de ademhaling op het bewust ontspannen en aanspannen van de bekkenbodemspieren.

Conclusie

Pelvistraining is van essentieel belang voor het behoud van een gezonde bekkenvloer. Door regelmatig de bekkenbodemspieren te trainen, kunnen problemen zoals urine-incontinentie, verzakkingen van organen en verminderde  functie worden voorkomen of verminderd. Het is belangrijk om de juiste techniek te leren en geleidelijk aan de intensiteit van de oefeningen op te bouwen. Raadpleeg indien nodig een professional om de juiste begeleiding te krijgen bij het uitvoeren van pelvistraining. Investeer in je bekkenvloergezondheid en geniet van een betere algehele kwaliteit van leven.

https://123bekkenbodemoefeningen.nl