Interwad
Image default
Dienstverlening

De betekenis van rigging bij evenementen

Wat wordt er bedoeld met rigging?

Als je het hebt over rigging dan gaat het over materialen die gebruikt worden om audiovisuele apparaten voor evenementen de lucht in te krijgen. Veelal zie je dit tijdens concerten en festivals, maar ook bij zakelijke evenementen is de kans groot dat je rigging ziet. Denk bij audiovisuele apparaten aan verlichting en geluidsinstallaties. Deze zijn nodig om het evenement een bepaald cachet te geven. Afhankelijk van de locatie kan het nodig zijn om deze apparatuur hoog in de lucht te hebben hangen. Bijvoorbeeld omdat je de audio over een groot oppervlak wil verplaatsen (over de mensen heen). Of omdat je wilt dat bezoekers op tribunes ook voldoende kunnen horen. En verlichting die vanaf een hoog punt op het podium of de zaal is gericht geeft een andere dynamiek dan lampen op grondhoogte. Er zijn dus vele redenen waarom evenementen voor rigging kiezen.

Een truss systeem om je techniek aan te bevestigen

Een truss systeem is een aluminium constructie die erop gebouwd is om vele kilo’s aan av-techniek te kunnen dragen. De buisconstructies zijn zelf erg licht in gewicht. Dit maakt ze ideaal voor transport. Ze kunnen zonder vele problemen in een truck geladen worden die naar de locatie van het evenement rijdt. Daar wordt de apparatuur aan de trussen vastgemaakt.

De lucht in met behulp van motortakels

Vervolgens dienen die trussen met hun aangesloten apparatuur de lucht in gehesen te worden. Dit gebeurt met behulp van speciale motortakels. Aan de plafond bevestigde kettingen worden ook aan de trussen vastgemaakt. Deze takels worden van afstand bestuurd met een bijbehorende controller. Zo kan de technicus de apparatuur precies op de juiste hoogte hijsen. Tussen deze motortakels zit een verschil in tilkracht: de ene is gemaakt om relatief lichte materialen omhoog te hijsen en de andere is ontworpen om gigantische gewichten te kunnen tillen.

Met losse elementen een systeem op maat

Een ander voordeel van trussen is dat dit opzichzelfstaande elementen zijn. Je kunt deze aan elkaar bevestigen en zo een systeem op maat creëren. Ideaal voor jouw locatie. Wellicht heb je een hele lange rechte lijn aan trusselementen nodig. Of misschien vereist jouw locatie het gebruik van bochten of hoeken. Wat je ook kiest: bij de expert is het verkrijgbaar.

Installeren moet gebeuren door experts

Onthoud wel dat het installeren van trussen en hun aangesloten techniek moet gebeuren door gecertificeerde experts. Het gaat namelijk om werken op grote hoogtes en zware materialen. Dit kun je dus niet zomaar even zelf doen. Vraag bij de partner waarbij je rigging wil huren ook direct of zij dit voor je kunnen installeren.

https://riggingbox.nl/