Interwad

Psychologen zijn zeer geschikt om normale mensen te bestuderen

Interwad

Het is verwonderlijk hoe goed psychologen normale mensen kunnen bestuderen. In feite is hun bekwaamheid om snel tot besluiten te komen over normale mensen, zeer merkwaardig. Maar ongelukkig genoeg, bestaan er geen normale mensen. En dus is het ook verwonderlijk dat deze academisch geklasseerde mensen dat vanzelfsprekende feit niet kunnen begrijpen.

Zelfs psychologen zijn niet normaal; maar ja meestal hebben ze zelf het beroep van psycholoog gekozen, en dus kunnen ze hun eigen situatie wel analyseren. Het grote probleem is echter dat de psychologen zichzelf veel te serieus nemen nadat ze al die theorie hebben gestudeerd aan de hogescholen en ze daarna hebben toegepast in hun praktijk en in hun jobs bij de sociale diensten.

Mensen in categorieën classificeren is niets anders dan stereotypen bevestigen, en dus is het eigenlijk wel fascinerend dat juist psychologen, die de eerste zijn om de maatschappij op te roepen iedereen gelijk te behandelen en dus vragen dat de stereotypering wordt afgebroken, dit doen.

Deze psychologische goeroe’s vertellen ons dat mensen zijn zoals ze zijn omwille van hun opvoeding, en toch zijn ze zelf vooringenomen door de manier waarop ze als “professionals” mensen in stereotypen onderdelen. En dat is iets dat jonge kinderen niet doen en dat sommige ouders zeer angstvallig mijden om hun kinderen aan te leren.

Sommige mensen, en ik ben een van hen, denken dat dit beroep doorzeefd is met hypocrisie, tweespraak en fraude. Wat heb ik tegen psychologen ? Wel over het algemeen geven ze niet graag een fooi en als je me zegt dat ook ik hier aan stereotypering doe, dan zal ik zeggen dat je helemaal juist bent.

En waarom niet, als het voor hen kan,kan het voor ons ook. Psychologen zijn zeer geschikt om normale mensen te bestuderen, dat is mijn opinie. Denk daar maar eens over na.

 

Gebracht door het team van depsycholoog.nl. Praktijk voor pscychologen advies in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven.

 

Bezoek de website voor meer informatie