Interwad
Image default
Auto’s en Motoren

Welke spoordraad heb ik nodig voor modelspoorbaan?

Veel mensen hebben de vraag: “Welke spoordraad heb ik nodig voor modelspoor?”, en ze moeten zich bewust zijn van de verschillende soorten. Het gebruik van de juiste draad voor uw modelspoorbaan bespaart u niet alleen geld, maar maakt ook de bedrading gemakkelijker.Sommige nieuwkomers pakken gewoon de eerste stukjes draad die ze kunnen vinden. Hoewel dit een goedkope oplossing is, kunt u merken dat u later meer tijd aan uw lay-out besteedt. Naast de draad zelf hebt u connectoren, stopcontacten en krimpkousen nodig. Hoe groter de draad, hoe hoger de kosten en hoe minder flexibiliteit.

Er zijn veel verschillende soorten draad voor modelspoorbanen en het selecteren van de juiste voor uw behoeften is essentieel. Primaire draad is verkrijgbaar in korte lengtes en is het beste voor DCC-busbedrading in grotere bedieningspanelen. Je kunt het vinden bij maritieme toeleveringswinkels en autowinkels. In tegenstelling tot standaard telefoondraad heeft scheepsdraad een tincoating die helpt corrosie te weerstaan, wat gunstig kan zijn voor uw modelspoorbaan. Aansluitdraad is er in verschillende maten en is meestal gestrand koper. Sommige zijn geïsoleerd met PVC, terwijl anderen gespecialiseerde isolatie gebruiken voor grotere treinen en langere spoorritten.

Wanneer u de lay-out plant, moet u rekening houden met de hoeveelheid stroom die u van plan bent te tekenen. Het kiezen van de verkeerde draadmeter kan tot problemen leiden. Normaal gesproken is deurbeldraad # 18 AMERIKAANSE draadmeter, die elke stroomafname op uw modelspoorbaan aankan. Gewone telefoondraad is echter te klein voor lange sporen, vooral als u een kleinere lay-out hebt. Als u een uitgebreide lay-out hebt, moet u een draadmeter van 2,5 mm gebruiken.

Bij het bedraden van uw modelspoorbaan is de draadmeter belangrijk. Als je een grotere meter gebruikt, heb je een kleinere meter nodig. De draden zijn niet zo klein, dus ze kunnen de stroomafname op uw kleine lay-out niet aan. Als u van plan bent om meerdere treinen te gebruiken, wilt u een groot spoor voor uw sporen gebruiken. Voor kleinere lay-outs wilt u een draadmeter van 1,29 mm of 1,62 mm kiezen.

Bij het bedraden van uw modelspoorbaan is het essentieel om rekening te houden met de grootte van uw model. Als je begint met een kleine lay-out, heb je waarschijnlijk een kleinere meter nodig. Een gemiddelde dikte moet 1,62 mm zijn. Als je een grote lay-out bouwt, heb je bijvoorbeeld een grotere meter nodig. In dit geval moet de draadmaat iets kleiner zijn dan de diameter van uw kleine treinspoor.

Vergeet bij het bedraden van uw modelspoorbaan niet om rekening te houden met de draadgrootte. Als u niet de juiste grootte van de draad hebt, kan dit problemen veroorzaken met het elektrische systeem. De spoorbreedte van uw modelspoor is belangrijk. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een grote wordt overmeesterd door een kleine motor. U kunt kiezen voor een draadmaat van 1,29 mm voor een kleinere lay-out en een middelgrote voor een kleinere lay-out.

 

Enthousiast geworden? Leer hier meer over modeltreinbanen