Interwad
Image default
Bedrijven

Dashcam noodzakelijk?

Een camera in je auto die alles opneemt tijdens het rijden, een zogeheten dashcam. Je kent de filmpjes uit Rusland wel, maar tegenwoordig nemen steeds meer Nederlanders een dashcam aan boord. In dit artikel lees je informatie over het nut van een dashcam.

Een dashcam is eigenlijk hetzelfde als een achteruitrijcamera, het neemt beeld op tijdens het rijden. Achteruitrijcameras doen dat terwijl je achteruit rijdt, of in parkeert. Dashcams doen dat tijdens het  ‘normaal’ rijden. Een dashcam registreert de plek waar je bent met behulp van een GPS systeem, de snelheid en de richting die je rijdt. Een soort van navigatie dus. Ook kan een dashcam gesprekken die je voert in de auto opnemen.

Het voordeel van een dashcam is dat je alles kan registreren wat er gebeurt. Vindt er een aanrijding voor jou of met jou, dan heb jij camerabeeld om te kijken wat er precies gebeurd is en wie er aansprakelijk is. Daarnaast kan je ook goed je rijgedrag terug kijken. Als je een onervaren, aggresieve of juist passieve bestuurder bent, kan je via deze technologie rustig de beelden van je autorit terug kijken. Dit kan je helpen om beter situaties in te schatten en je eigen gedrag te evalueren.

Mocht je een dashcam gebruiken of willen gebruiken dan moet hij wel aan bepaalde eisen voldoen. De dashcam mag je zicht niet belemmeren. Plaats de dashcam daarom niet voor je maar, bevestig hem meer naar de zijkanten zodat je zicht er niet door wordt aangetast. Ook is het slim om kentekens van andere auto’s onduidelijk te maken, hiermee kunnen dingen voorkomen worden als kenteken vervalsing. Het is echter niet verplicht om de kentekens onleesbaar te maken. Alle opgenomen video’s mag je in principe openbaar maken zolang een persoon maar niet in beeld is. Dit heeft te maken met de privacy wetgeving in Nederland. Het filmen van de openbare weg met wel met behulp van een dashcam.

Bezoek de website voor meer informatie