Interwad
Image default
Bedrijven

Sollicitatietips

Het is misschien wel het meest vervelende wat er is. Je wilt graag weg bij je huidige werk en vindt een vacature van je droombaan. Natuurlijk geef je jezelf op voor de vacature. Na urenlange voorbereiding en oefenen in de spiegel is het moment daar, de sollicitatie. Vol vertrouwen ga je het gesprek tegemoet. Na afloop loop je met een goed gevoel het gebouw uit en wacht op een reactie. De week erop ontvang je een e-mail die begint met ‘’Helaas, bedankt voor uw deelname maar u bent op dit moment niet de juiste persoon…’’. Kortom een grote teleurstelling.

 

Om dit soort teleurstellingen te voorkomen zijn hier een aantal cruciale sollicitatietips. Ten eerste weet waar en waarom je ergens naar toe gaat, kortom lees je in over het bedrijf en de functie. Zonder voorbereiding ben je nergens! Ten tweede zoek je uit wat je sterkte- en zwaktepunten zijn. Probeer altijd je sterke punten naar voren te laten komen. Neem altijd je CV en een notitieblok inclusief pen mee

 

Ook je uitstraling moet goed zijn, kom zelfverzekerd over en begin met een stevige handdruk. Kijk altijd de persoon aan tegen wie je spreekt. Een sollicitatie begint vaak met een stukje ‘smalltalk’ dit zijn vaak vragen die niets met de sollicitatie te maken hebben. Probeer bij dit soort vragen nooit negatief te zijn en altijd enthousiast over te komen. Bij de uitstraling hoort ook het uiterlijk. Kom altijd goed verzorgd langs. Een aanrader is om altijd in pak te komen naar de sollicitatie, dit komt professioneel over. Zorg ervoor dat ook de schoenen onder het pak in orde zijn. Doe dit, afhankelijk van de stof, met suede verf of met schoenverf (leer).

 

Het sollicitatiegesprek moet nooit eenrichtingsverkeer zijn. Zorg dat je altijd een stel vragen voorbereid en stelt. Dit komt erg geïnteresseerd over. Een voorbeeld van een vraag is ‘’wat verwachten jullie van mij?’’ Sluit het sollicitatiegesprek enthousiast af en zeg dat je enorm uitkijkt naar het volgende gesprek.

 

Bezoek de website voor meer informatie