Interwad
Image default
Bedrijven

Waarom de EU en de Nederlandse overheid inzetten op led

Als het om regelgeving op het gebied van industriële, kantoor-, winkel- en showroomverlichting gaat, is de Nederlandse Norm – NEN – de leidraad. In de norm staat beschreven waaraan lampen op de werkvloer minimaal moeten voldoen. De norm wordt opgesteld door de NEN, het samenwerkingsverband tussen de Stichting Koninklijk Nederlands Elektrotechnisch Comité en de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. De ‘NEN-EN 1264-1: Licht en verlichting – Werkplekverlichting – Deel 1: Werkplekken’ gaat uit van de relatie die er is tussen de werkzaamheden die bijvoorbeeld in een fabriek, een winkel of een hotel plaatsvinden en het licht dat daarbij nodig is. Oftewel voor de ene locatie gelden andere eisen dan voor de andere. Afhankelijk van het soort werk worden richtlijnen gegeven wat betreft de kleurweergave (Ra), de hoeveelheid Lumen per vierkante meter (Lux) en de verblindingsfactor (UGR). Als de NEN norm nauwkeurig wordt nageleefd, is er voor alle medewerkers prettig licht om bij te werken. Ze zullen dag in dag uit goed kunnen presteren.

Op het vlak van verlichting gelden in ons land ook Europese regels. Het was de EU die ervoor zorgde dat de gloeilamp verboden werd en dat nu de halogeenlamp ook vrijwel geheel verdwenen is. Het milieu is definitief hoog op de agenda gekomen en dus is er voor energie slurpende en vervuilende lampen geen plek meer. In de Ecodesign richtlijn voor lampen wordt ingegaan op de prestatie van leds: de Lumen / Watt verhouding. De hoeveelheid licht die een lamp afgeeft, wordt hierbij afgezet tegen het vermogen van diezelfde lamp. Labels en categorieën maken duidelijk welke lampen voldoen en welke niet. De labels B tot en met G mogen niet meer. A+++ lampen worden aanbevolen als ‘best beschikbare led lampen’.

Heeft u vragen over wetten en regels betreffende ledlampen? Zoekt u een partner die kan helpen bij uit uitzoeken van goede industriële verlichting? Bel vandaag nog met LED specialist Led Design Holland: +31 76 888 33 00, info@leddesignholland.nl.

https://www.leddesignholland.nl/