Interwad
Image default
Energie

Hoe wordt een perilex aansluiting aangelegd?

Een perilex aansluiting wordt gebruikt om een keramisch of een elektrisch fornuis van stroom te voorzien. Zo’n fornuis gebruikt tot wel 8.000 watt, veel meer dan door een gewone groep in een woning kan worden geleverd. Een perilex aansluiting is een speciale stekker, die gebruikt wordt om krachtstroom te leveren. In de meterkast moeten voor een perilex aansluiting meestal ook aanpassingen worden gedaan, tenzij de woning is voorzien van een fase 3 aansluiting. Aangezien dat in bijna geen enkel woning het geval is, wordt er met een elektronische truc gewerkt.

Perilex aansluiting in combinatie met fase 1

Om een keramisch fornuis te gebruiken is het niet noodzakelijk om krachtstroom te hebben in de woning. Het is wel van belang dat er minstens drie elektriciteitsgroepen in de keuken zitten. Twee van die groepen worden in de meterkast met behulp van een stuk elektronica gebundeld tot een fase 2 aansluiting. Die wordt met een kabel naar de plek geleid waar het fornuis staat. Achter het fornuis wordt een perilex aansluiting gemaakt. Die bestaat uit een stopcontact met vier pennen. Voor het aanleggen van een perilex aansluiting kun je het best een gediplomeerde elektricien inhuren.

Wat kost een perilex aansluiting?

Het is lastig om precies aan te geven wat het kost om een perilex aansluiting te maken. Dat is onder andere afhankelijk van het soort aansluiting in de woning (fase 1 of fase 3). Als er een extra groep moet worden aangelegd werkt dat prijsverhogend. Als er geen speciale werkzaamheden nodig zijn kan een perilex aansluiting worden gemaakt voor circa € 100. Wie precies wil weten hoe hoog de kosten zijn kan een offerte laten opmaken door de Elektricien in de Buurt. Aan die prijs mag je ze houden, want daarin zijn alle uren en materialen voor jouw woning inbegrepen.