Interwad
Image default
Internet

De regels voor domeinregistratie

Ga je een domeinnaam registreren? Dan moet deze aan een aantal regels voldoen. Hoewel vrijwel alles mag, is het wel belangrijk dat er in ieder geval met een aantal zaken rekening gehouden wordt.

In de eerste plaats zal je bijvoorbeeld moeten kijken of je domeinnaam vrij is. Dit is niet direct een regel, maar het is wel handig. Aan de hand van de mogelijkheden moet je namelijk creatief op zoek naar een goede naam. Let daarbij wel op het volgende.

Het soort topleveldomein

Het is belangrijk dat je weet welk topleveldomein je gaat gebruiken. Dit zie je terug in de extensie achter je domeinnaam. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde countrycode. In Nederland is dit natuurlijk .nl. Elk land heeft zo zijn eigen code.

Je kunt echter ook voor een generieke code gaan. Vroeger waren dit voornamelijk .com en .org. Tegenwoordig zijn er echter heel veel meer generieke codes. Denk bijvoorbeeld aan allerlei woorden als .info en .brands.

Daardoor kan je veel meer creatief omgaan met het idee.

Vaste regels

Je domein moet in ieder geval voldoen aan een aantal vaste regels. In de eerste plaats mag je alleen maar letters, cijfers en een koppelteken bevatten. Je gebruikt er minimaal twee en maximaal 63 van.

Daarnaast is het belangrijk dat je een naam kiest die niet in strijd is met regels over openbare orde en zeden.

Ook zijn sommige namen vooraf al uitgesloten. Daarnaast zijn er nog een aantal technische zaken, maar die wijzen zich vaak vanzelf wanneer je de naam kiest.

Bezoek de website voor meer informatie