Interwad
Image default
Woning en Tuin

Is een verhuurhypotheek iets voor u?

Bent u aan het overwegen om een verhuurhypotheek te nemen? Dan is het misschien ook verstandig om eerst goed uit te zoeken wat nou eigenlijk een verhuurhypotheek is, waar je rekening mee moet houden en wat de risico’s kunnen zijn.

Wat is een verhuurhypotheek?

De definitie van een verhuurhypotheek is eigenlijk gewoon een geldlening voor de aankoop van een woning om te verhuren. U kunt het ook zien als het investeren in een bedrijf, waarbij je aandelen of obligaties koopt. Alleen koop je in dit geval geen aandelen of obligaties, maar u koopt een huis als belegging, een andere manier van investeren in iets wat tastbaar is. Helaas brengt zo’n hypotheek ook een aantal risico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld dat uw huurinkomsten anders kunnen zijn dan uw verwachtingen en u juist hogere kosten heeft dan opbrengsten. Verder kan het ook zijn dat u een onverwachte uitgaven moet doen, aan bijvoorbeeld onderhoud van de badkamer of de keuken.

Voordat u een verhuurhypotheek wilt aanvragen is het eerst verstandig om te weten waar u rekening mee moet houden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn dat huurders in Nederland goed zijn beschermd en dat u om die reden rekening moet houden met dit recht op huurbescherming, oftewel u kunt niet zomaar zonder pardon een huurcontract met uw huurder beëindigen. Daarnaast bent u er vast en zeker al van op de hoogte dat u, als eigenaar van de woning, verantwoordelijk bent voor de grootste delen van het onderhoud, zoals de belichting, bedrading, dat alles goed functioneert in de badkamer, keuken etc. U begrijpt dus vast wel dat u een deel van uw opbrengsten moet achterhouden voor onverwachte uitgaven aan het onderhoud. Als u in staat bent om een woning te verhuren en bereid bent om betrokken te zijn met de huurder dan is een verhuurhypotheek aanvragen een solide plan.