Interwad
Image default
Zakelijk

Een testament opstellen

Wanneer je in je leven geen testament hebt opgesteld en je komt te overlijden, dan zal de wet bepalen wat er met jouw erfenis gebeurt. Veel mensen vinden dit niet fijn en willen zelf kunnen bepalen hoe de erfenis na hun overlijden wordt verdeeld. Wil je dit regie ook zelf in handen hebben? Dan moet je alle wensen op dit gebied vast leggen in een testament.

Redenen maken testament

Er zijn meerdere redenen waarom mensen ervoor kiezen om een testament op te stellen. De hoofdreden is meestal dat ze hun persoonlijke wensen hebben over hetgeen wat ze achter laten na hun dood. Zo zien we steeds baker dat mensen niet getrouwd zijn, maar wel willen dat hun partner (een deel van) de erfenis krijgt. Door een testament op te stellen kan je erfgenamen toevoegen. Hiernaast kan je ook nog mensen uitsluiten van jouw erfenis. Het is dus enorm fijn om jouw eigen wensen vast te stellen. Dit zal dan ook voor veel duidelijkheid zorgen bij jouw nabestaanden. Ze weten namelijk exact hoe jij jouw verdeling wilt hebben waardoor veel onnodige discussies zullen worden voorkomen.

Besparen op erfbelasting

Wanneer je besluit om een goed testament op te stellen zal je ook nog geld kunnen besparen op de erfbelasting en de AWBZ zorgbijdrage. Een notaris kan namelijk een testament opstellen aan de hand van verschillende testamentvormen. Door de berekeningen die een notaris zal maken kunnen ze snel duidelijk maken hoeveel geld jij kan besparen.

Controleer regelmatig

Wanneer je al een bestaand testament hebt, dan is het handig om deze regelmatig te laten controleren. Het is namelijk zo dat in de loop van de tijd wetten kunnen veranderen. Hierdoor kan het dus ook zo zijn dat jouw testament onder een nieuwe wet niet meer goed uitpakt. Hiernaast kunnen je persoonlijke wensen natuurlijk ook nog veranderen in de loop van de tijd. Het is dan ook handig om de aanpassingen op tijd te doen wanneer dit het geval is.

Notaris vinden

Wil je een testament opstellen? Dan kan je dit helaas niet alleen doen. Je hebt de hulp van een notaris nodig om dit te kunnen. Een notaris vinden is voor veel mensen echter niet zo eenvoudig. Tegenwoordig zijn er gelukkig enorm veel goede notariskantoren waar jij terecht komt. Persoonlijk raden wij altijd aan om een goede notaris in de buurt te zoeken. Dit zal natuurlijk reiskosten besparen en zorgt ervoor dat je altijd even snel langs kan gaan om dingen te bespreken. Om de goedkoopste notaris in jouw regio te vinden kan je een kijkje nemen op www.degoedkoopstenotaris.nl. Hier vind je een mooi overzicht van alle notariskantoren in jouw regio die jou kunnen helpen. Zo weet je zeker dat je niet te veel zal betalen voor jouw notaris.