Interwad
Image default
Mode en Kleding

De eerlijke productie van kleding

De ethiek van de productie is een essentiële overweging in de duurzaamheid van een kledingstuk, maar het is er een die helemaal niet aan bod komt door bedrijven die zich bezighouden met “greenwashing” om te proberen te profiteren van de groeiende eco-bewuste markt. Naarmate de groene modesector aan bekendheid wint, proberen ook grote bedrijven munt te slaan uit de populariteit van duurzaamheid. Het negeren van de sociale gevolgen van kledingproductie zal echter nooit echt duurzame kleding opleveren – een product dat zorg draagt voor de planeet en al haar bewoners.

Kledingstukken die onethisch zijn geproduceerd, zijn kledingstukken die zijn gemaakt door onderbetaalde arbeiders met een hongerloon, door kinderen van wie de ouders het zich niet kunnen veroorloven hen te onderhouden en op te voeden, of zelfs onder dwangarbeid, en u zult merken dat deze omstandigheden de norm zijn in de meeste conventionele modewinkels. Dit is niet beperkt tot goedkope mode, zowel fast fashion als luxe kwaliteitsmode zoeken vaak de laagste prijzen voor de productie, wat uiteindelijk betekent dat de arbeiders lijden.

De meeste labels die zich echt inzetten voor duurzaamheid, zetten zich ook in voor ethische productie, maar dit is nog steeds de moeite waard om te onderzoeken voordat je iets koopt. Een eerlijk loon bij de productie van kleding helpt de arbeiders uit de armoede te komen. Als ouders eerlijk worden betaald, vooral moeders, krijgen kinderen de kans om naar school te gaan in plaats van gedwongen te worden om te werken. Wanneer mensen meer verdienen dan een hongerloon, kan ook de impact van hun levensstijl op het milieu enigszins worden beperkt. Mensen die in absolute armoede leven, hebben niet de luxe om hun lokale omgeving te beschermen, en zullen die uitbuiten om te overleven. Dit is nog een reden om ervoor te zorgen dat de kleding die je koopt ethisch vervaardigd is.

Koop daarom bij eerlijke en duurzame kledingmerken zoals ADUH, zodat je zeker weet dat je een goed en eerlijk geproduceerd product koopt.