Interwad
Image default
Beauty en verzorging

Mondverzorging tijdens de zwangerschap

Een goede mondverzorging is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker tijdens de zwangerschap moet je je gebit goed onderhouden. Door hormoonschommelingen hebben zwangere vrouwen namelijk meer kans op bijvoorbeeld tandvleesontsteking. In dit artikel lees je meer informatie en handige tips over mondverzorging tijdens je zwangerschap.

Tandartsbezoek tijdens de zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen hebben de neiging om hun tandartsbezoek uit te stellen tot na de zwangerschap. Dat is echter niet nodig, want zolang je geen röntgenfoto’s laat maken en de tandarts er rekening mee houdt bij het geven van verdovingen is een tandartsbezoek tijdens de zwangerschap volkomen veilig. Heb je een verdoving nodig? Dan krijg je hiervan als zwangere een lagere hoeveelheid. Het is juist heel belangrijk om je tandarts regelmatig te bezoeken, zo kan deze op tijd gebitsproblemen herkennen en behandelen.

Een droge mond tijdens de zwangerschap

De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen dat er tijdens je zwangerschap meer bloed door je lichaam stroomt. Dit zorgt dat je lichaam meer water nodig heeft dan je gewend bent. Daardoor maakt je lichaam minder speeksel aan en dit merk je omdat je hierdoor last kunt krijgen van een droge mond. Door minder speeksel krijg je sneller last van tandplak en worden je tanden gevoeliger voor gaatjes. Genoeg reden dus om extra goed voor je gebit te zorgen!

Tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap

Tandvleesonsteking is een vervelend fenomeen dat kan optreden tijdens je zwangerschap. Deze kwaal ontstaat sneller omdat er tijdens je zwangerschap meer bloed door je lichaam stroomt. Je herkent het aan de volgende kenmerken:
* Rood en gezwollen tandvlees
* Je tandvlees bloedt tijdens het flossen of tandenpoetsen
* Je hebt een metalige smaak in je mond
* Je krijgt last van een slechte adem
Dat je tandvlees af en toe gaat bloeden is volkomen normaal. Je hoeft ook niet bang te zijn dat tandvleesontsteking invloed heeft op de gezondheid van je baby. Wel is uit onderzoek gebleken dat het de kans op een vroeggeboorte kan vergroten. Probeer daarom om bloedend tandvlees zoveel mogelijk te voorkomen.

Tandvleesontsteking voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op tandvleesontsteking te verkleinen:
* Poets twee keer per dag je tanden met een elektrische tandenborstel en fluoridetandpasta. Zo voorkom je gaatjes, tandplak en ontstoken tandvlees
* Gebruik een zachte opzetborstels. Tijdens je zwangerschap is je tandvlees namelijk extra gevoelig
* Gebruik iedere avond tandenstokers of flosdraad om de ruimte tussen je tanden te reinigen
* Beperk je eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Zo geef je je gebit de kans om na iedere maaltijd te herstellen
* Drink na iedere maaltijd een glas water om etensresten weg te spoelen
* Ga ieder half jaar op controle bij de tandarts

https://www.tandartswereld.nl/