Interwad
Image default
Sport

Welk vislijn voor het roofvissen?

Met elke vislijn valt in principe roofvis, zoals snoek, snoekbaars en baars te vangen. Toch zijn verschillende lijnen meer of juist minder geschikt. Om je op weg te helpen, hebben we onderstaande enkele voor- en nadelen van verschillende soorten vislijn op een rij gezet. Hopelijk helpt dit je op weg als je nieuwe lijn wilt kopen bij de (online) hengelsport winkel

Gevlochten vislijn

De meest gebruikte vislijn voor het roofvissen, is toch wel de gevlochten vislijn. Voor het werpend vissen met een gevlochten vislijn. Is dit op zich een goede keuze. De gevlochten vislijn heeft bijna geen rek en is een hoge trekkracht. Hierdoor kan je snel contact voelen met een vis. Daarnaast ben je in staat om veel kracht op de haakpunt over te brengen om stevig te haken. Zeker in de harde delen van de bek van een snoek is het soms lastig om goed vlees te pakken.

Vis je echter in de buurt van (scherpe) obstakels, dan ben je als snel in het nadeel. De gevlochten vislijn is namelijk helemaal niet schuurbestendig. 

Een ander nadeel kan zijn dat de gevlochten vislijn drijft. Vis je met dood-aas onder de dobber, dan zal de vislijn snel op het oppervlakte van het water blijven liggen. Bij (veel) wind ben je dan veel bezig om de dobber op de gewenste plaats te houden. 

Fluorcarbon ofwel fluorocarbon

Fluorcarbon is een nylon vislijn, maar dan met minder rek. Daarnaast is deze vislijn ook zeer schuurbestendig. Zelfs zo schuurbestendig dat er van dikkere diameters zelfs onderlijnen worden gemaakt voor het snoeken. 

Een nadeel van het fluorocarbon is dat het veel minder trekkracht heeft van gevlochten vislijn en ook nylon. Vandaar dat deze vislijn vaak dikker gevist wordt om voldoende sterkte te houden. Deze dikkere vislijn werpt wel minder dan dunne gevlochten en dunnere nylon vislijnen. 

Fluorocarbon heeft een hoog eigenlijk gewicht, waardoor het goed zinkt. Voor dood-aas kan dit ideaal zijn. Zeker door het vaak hoge werpgewicht ervaar je dan ook minder de mindere werpkwaliteiten. Dit wordt namelijk gecompenseerd door het hoge werpgewicht. 

Bezoek de website voor meer informatie