Interwad
Image default
Zorg

Soorten schouderpijn die fysiotherapie kan verhelpen

Het gewicht van de wereld op je schouders dragen? Als alles op je schouders rust, zijn ze meer vatbaar voor blessures. Voortdurend je kinderen dragen, overtrainen, te veel tillen of elke ochtend je zware rugzak over je schouders gooien, kan leiden tot een pijnlijke blessure. Als u al pijn of problemen met uw schouders heeft, is fysiotherapie de juiste keuze.

Of het nu gaat om scheuren in de rotator cuff of andere verwondingen aan de spieren rond de schouder, fysiotherapie voor schouderpijn is vaak een succesvolle, niet-chirurgische behandeling. Het is bedoeld om de spieren rond uw schouder te versterken om te genezen en de functie en uw mobiliteit te verbeteren. Bekijk direct wat CBTfysio voor u kan betekenen bij schouderpijn.

Veelvoorkomende oorzaken van schouderpijn

Niet alle schouderpijn ontstaat op dezelfde manier! Het wordt niet allemaal door hetzelfde veroorzaakt. De anatomie van een schouder is een beetje ingewikkeld en bestaat uit veel verschillende onderdelen. De schouder is een kogelgewricht dat bestaat uit de humerus (armbeen), de scapula (schouderblad) en het sleutelbeen (sleutelbeen). Er zijn veel ligamenten die de schouder ondersteunen en er zijn veel spieren bevestigd om u te helpen in veel verschillende richtingen te bewegen. Dit leidt tot veel mogelijke oorzaken van de pijn die u mogelijk ervaart en hier zijn de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn.

Tendinitis

Tendinitis is een veel voorkomende aandoening die mensen vaak op het verkeerde been zet naar een fysiotherapeut voor pijnstilling. Een pees is een koord dat spier met bot verbindt. De meeste tendinitis is het gevolg van een ontsteking van de pees en treft meestal mensen die aan veel fysieke activiteiten deelnemen of een baan hebben waarbij ze elke dag veel repetitieve bewegingen moeten maken. De meest aangetaste pezen in de schouder zijn de vier rotator cuff pezen en één van de bicepspezen. De rotator cuff bestaat uit vier kleine spieren en hun pezen die de kop van je bovenarmbeen bedekken en in de schouderkom houden.

Tendontranen

Splijten en scheuren van pezen kan het gevolg zijn van een acuut letsel of degeneratieve veranderingen in de pezen als gevolg van het ouder worden, langdurig overmatig gebruik, slijtage of een plotselinge verwonding. Deze tranen kunnen gedeeltelijk zijn of de pees volledig scheiden van de bevestiging aan het bot. In de meeste gevallen van volledige tranen wordt de pees weggetrokken van de bevestiging aan het bot. Verwondingen aan de rotatorenmanchet en bicepspees behoren tot de meest voorkomende van deze verwondingen.

Instabiliteit

Schouderinstabiliteit treedt op wanneer de kop van het bovenarmbeen uit de schouderkom wordt geduwd. Dit kan gebeuren als gevolg van een plotselinge blessure of door overbelasting. Schouder dislocaties kunnen gedeeltelijk zijn, waarbij de bal van de bovenarm net gedeeltelijk uit de kom komt. Dit wordt een subluxatie genoemd. Een volledige dislocatie betekent dat de bal helemaal uit de kom komt.

Zodra de ligamenten, pezen en spieren rond de schouder losraken of scheuren, kunnen dislocaties herhaaldelijk optreden. Terugkerende dislocaties, die gedeeltelijk of volledig kunnen zijn, veroorzaken pijn en onvastheid wanneer u uw arm opheft of van uw lichaam af beweegt. Herhaalde episodes van subluxaties of dislocaties leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van artritis in het gewricht.

Artritis

Vaak zullen mensen vermijden schouderbewegingen in een poging om artritis pijn te verminderen. Dit leidt soms tot een aanscherping of verstijving van de weke delen van het gewricht, wat resulteert in een pijnlijke bewegingsbeperking. Twee veelvoorkomende vormen van schouder artritis zonder eerdere verwonding zijn osteoartritis en reumatoïde artritis.

Osteoartritis

Deze “slijtage”-aandoening heeft betrekking op het gladde kraakbeen dat de uiteinden van de botten bedekt waar ze vormen een gewricht. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel tegen elkaar kunnen bewegen. Wanneer u artrose heeft, slijt uw kraakbeen af, waardoor uw botten tegen elkaar wrijven.

Bij het werken met patiënten die aan artrose lijden, richten fysiotherapeuten zich op het maximaliseren van de hoeveelheid veilige beweging die de schouder kan uitvoeren en geef voorlichting over hoe u uw activiteiten kunt aanpassen om binnen die beweging te blijven. Patiënten krijgen waarschijnlijk een oefenprogramma voor thuis dat het versterken van de niet-aangedane spiergroepen omvat om de ontstoken of beschadigde spiergroepen te ondersteunen.

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis heeft invloed op de gewrichts voering, of synovium, die het gewricht smeert, zodat het makkelijker kan bewegen. In tegenstelling tot artrose is RA een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het lichaam zichzelf aanvalt, en in dit geval het synovium. Het treft meestal meerdere gewrichten, meestal aan beide zijden van het lichaam, zoals beide schouders.

Bursitis

De schouder bestaat uit een zeer complex netwerk van bewegende delen. Een van de belangrijkste componenten waaruit de schouder bestaat, wordt de ‘bursa’ genoemd. Bursae zijn kleine, met vocht gevulde zakjes die zich in gewrichten door het hele lichaam bevinden, inclusief de schouder. Ze fungeren als kussens tussen botten en de bovenliggende zachte weefsels om wrijving tussen de glijdende spieren en het bot te verminderen.

Soms leidt overmatig gebruik van de schouder tot ontsteking en zwelling van de slijmbeurs tussen de rotator cuff en een deel van het schouderblad en kan pijnlijk worden. Veel dagelijkse activiteiten, zoals je haar kammen of aankleden, kunnen moeilijk worden.

Inklemming

Schouder impingement kan optreden wanneer het bovenste deel van het schouderblad overmatige druk uitoefent op de onderliggende zachte weefsels in de arm wanneer deze van het lichaam wordt opgetild. Terwijl de arm wordt opgetild, wrijft of “botst” het schouderblad de pezen en de slijmbeurs van de rotatorenmanchet. Dit kan leiden tot bursitis en tendinitis, wat pijn en bewegingsbeperking veroorzaakt.

Schouder impingement is een aandoening die optreedt wanneer het bovenste deel van het schouderblad van het lichaam wordt opgetild en te veel druk uitoefent op de onderliggende zachte weefsels in de arm. Terwijl de arm omhoog gaat, wrijft het schouderblad tegen de slijmbeurs en pezen. Als deze aandoening onbehandeld blijft, kan een impingement in de schouder leiden tot bursitis en/of tendinitis.

Fractuur

Fractures zijn gebroken botten. Schouderfracturen omvatten gewoonlijk het sleutelbeen (sleutelbeen), humerus (bovenarm been) en scapula (schouderblad). Schouderfracturen bij oudere patiënten zijn vaak het gevolg van een val vanaf stahoogte. Bij jongere patiënten worden schouderfracturen vaak veroorzaakt door een hoogenergetisch letsel, zoals een motorvoertuig ongeval of contact-sportletsel. Fracturen veroorzaken vaak hevige pijn, zwelling en blauwe plekken op de schouder.

 

https://www.cbtfysio.nl