Interwad
Image default
Architectuur

Kozijnen versus glas voor de badkamer: de opties op een rij

Als je op zoek bent naar nieuwe kozijnen voor je badkamer, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het materiaal en de stijl, maar ook naar de glassoort. Het glas in de kozijnen is namelijk bepalend voor de mate van isolatie, veiligheid en privacy. In dit artikel zullen we de verschillende glassoorten voor kozijnen in de badkamer bespreken en kijken naar de voor- en nadelen van elk type.

Standaard enkel glas

De meest voorkomende glassoort in kozijnen is standaard enkel glas. Dit type glas is relatief goedkoop, maar biedt weinig isolatie. Dit betekent dat er warmte verloren gaat via het glas en dat er condensatie kan ontstaan op het glas, vooral als de badkamer niet goed geventileerd wordt. Als je op zoek bent naar kozijnen die goed isoleren, is standaard enkel glas dus niet de beste keuze. Vraag altijd bij de glashandel na wat voor jou de beste optie is.

Dubbel glas

Een betere optie voor isolatie is dubbel glas. Dit bestaat uit twee lagen glas met daartussen een isolerende lucht- of gas laag. Dubbel glas is duurder dan enkel glas, maar biedt wel een aanzienlijk betere isolatie. Dit kan leiden tot energiebesparing en een lagere energierekening. Dubbel glas is dan ook een goede keuze als je op zoek bent naar kozijnen die goed isoleren.

Veiligheidsglas

Als veiligheid een belangrijk aspect is in je keuze voor kozijnen, dan is veiligheidsglas een goede optie. Dit type glas is extra sterk en kan breuk voorkomen in geval van bijvoorbeeld inbraak of een ongeluk. Als het toch breekt, valt het glas uiteen in kleine, onscherpe stukjes, waardoor de kans op letsel minimaal is. Veiligheidsglas is wel duurder dan enkel of dubbel glas, maar kan in sommige situaties de beste keuze zijn.

Getint glas

Als je op zoek bent naar kozijnen die extra privacy bieden, dan is getint glas een goede optie. Dit type glas is verkrijgbaar in verschillende tinten en kan zorgen voor extra bescherming tegen de inkijk van buitenaf. Bovendien houdt getint glas ook zonlicht en warmte buiten, wat handig kan zijn als je badkamer aan de zonnige kant van het huis ligt. Getint glas is wel duurder dan enkel of dubbel glas en kan de badkamer iets donkerder maken.

Melkglas

Een andere optie voor privacy is melkglas. Dit type glas is doorschijnend, maar niet doorzichtig, waardoor je wel licht binnenkrijgt, maar geen inkijk hebt. Melkglas is een goede keuze als je veel daglicht in je badkamer wilt, maar geen behoefte hebt aan inkijk van buitenaf. Het is wel duurder dan enkel of dubbel glas.

 

Kortom, bij het kiezen van kozijnen voor de badkamer is het belangrijk om ook goed na te denken over de glassoort. Gehard glas is vaak de beste keuze vanwege de hoge mate van veiligheid en duurzaamheid. Maar afhankelijk van de persoonlijke voorkeur kan er ook gekozen worden voor acrylaatglas of draadglas. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw badkamer.