Interwad
Image default
Banen en opleidingen

Stap voor stap naar een goede studiekeuze

Een goede studiekeuze is niet zomaar gemaakt. Er zijn ontzettend veel opleidingen beschikbaar op nog meer verschillende scholen. Bij iedereen past wel weer wat anders. Het is dus erg belangrijk ruim van tevoren te beginnen met nadenken over wat je eventueel zou willen gaan studeren. Hierbij kan advies van een adviesbureau zoals septemberadvies.nl goed van pas komen.  In een weekend tijd kun je namelijk sowieso geen weloverwogen studiekeuze maken. Het beste kun je beginnen met een lijstje maken met al jouw sterke en zwakke punten. Som hier alles in op waar je goed in bent en ook alles waar je niet zo goed in bent. Maak daarnaast ook een lijstje van alle dingen die je leuk vindt. Op basis van al deze lijstjes kun je dan studies gaan selecteren die passen bij jouw sterke en zwakke punten en alles wat je leuk vindt. 

 

Bezoek open dagen 

Als je een lijstje bij elkaar hebt verzameld van studies die je interesse hebben opgewekt en als je advies hebt ingewonnen bij een studiekeuze adviesbureau, kun je gaan kijken bij verschillende open dagen van verschillende scholen. Ga alle opleidingen af die op je lijstje staan en vergelijk ze met elkaar. Sommige opleidingen zullen meteen al afvallen, omdat je ze bij de voorlichtingen toch niet zo leuk blijkt te vinden. Andere opleidingen zul je dan hopelijk juist wel weer heel leuk vinden. In deze opleidingen kun je je dan nog weer verder verdiepen. Bekijk de opleidingen die je wel leuk vindt ook zeker bij verschillende scholen, omdat iedere school de opleiding wellicht anders heeft ingericht.  Op deze manier kun je ook de opleidingen bij verschillende scholen vergelijken met elkaar. Zo maak je een weloverwogen keuze over welke opleiding het beste bij jou past. 

 

Proefstuderen en praktijkervaring 

Een misschien nog wel betere optie om de studies te leren kennen is een proefstudeerdag. Op een proefstudeerdag kun je meelopen met een student die de studie ook daadwerkelijk doet. Je kunt dan zelfs echte lessen volgen van de studie en je kunt veel vragen stellen. Je ziet dan precies hoe een dag op die studie er aan toe gaat. Dan kun je heel goed beoordelen of je jezelf die studie ook ziet doen. Wat je ook zou kunnen doen is op zoek gaan naar een vriend of een familielid dat werkt in de sector waar jij terecht zou willen komen. Misschien zou je een dagje mee kunnen lopen met deze mensen om erachter te komen of dit werk echt wat voor je is. Zo kun je alvast beoordelen of het inderdaad een goed plan is om zo een studie te doen. 

https://septemberadvies.nl/