Interwad
Image default
Onderwijs

Kunst op school: ook voor de allerkeinsten

Jong geleerd

Bij kunst op school denk je misschien al snel aan Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV). En dat is ook niet zo gek: dit prachtige en veelzijdige vak is niet voor niets al jarenlang een verplicht onderdeel van het onderwijsprogramma op middelbare scholen door heel Nederland. Met onze workshops op school helpen wij docenten hun lesaanbod te verbreden. Want dat is uiteindelijk het doel van CKV: leerlingen zo breed mogelijk laten kennismaken met alle verschillende facetten van kunst en cultuur. Maar hiermee hoef je helemaal niet te wachten tot de middelbare school. De basisschool is een prachtige plek om kinderen vroeg kennis te laten maken met kunst en cultuur. Want hoe vroeger kinderen zich ergens mee verbinden, hoe groter de kans dat zij dit later voortzetten.

Creatieve lessen voor het basisonderwijs

Vrijwel alle basisscholen maken ruim aandacht voor muziek en beeldende kunst. Maar er zijn veel meer kunstzinnige activiteiten die superleuk zijn voor basisschoolleerlingen. Wij organiseren al jarenlang creatieve lessen voor het basisonderwijs en zien iedere keer opnieuw hoe kinderen daarvan opbloeien. Doordat ze nieuwe talenten ontdekken, prachtige kunstwerken maken, dingen doen die ze nooit voor mogelijk gehouden hadden en samen met hun klasgenoten in goede harmonie iets moois neerzetten. Want daar krijg je natuurlijk een ontzettende kick van.

Dit is er allemaal mogelijk

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar laten zich beperken tot een aantal categorieen: dans, muziek, theater, circus, digitale media en kunst en techniek. Het ideale onderwijsprogramma heeft onderdelen uit al deze categorieren. Op die manier krijgen kinderen een goed beeld van wat er allemaal is en kunnen ze ervaren wat het beste bij hen past. Dit is namelijk per kind verschillend en lang niet alle kinderen komen van huis uit in aanraking met kunst en cultuur. Het is belangrijk om te zien dat kunst nooit op zichzelf staat. Zo kunnen kinderen via kunst in aanraking komen met techniek. Bijvoorbeeld door stroomcircuits te verwerken in een kunstwerk of een eigen computergame te ontwerpen. Het is ook een manier om meer te leren over de samenleving. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met digitale media of upcycling.

https://www.grotebroer.nl