Interwad
Image default
Marketing

Waarom is een goede balans tussen UX UI belangrijk?

De termen UX UI worden vaak in dezelfde zin gebruikt. Dit komt omdat deze twee termen veel met elkaar te maken hebben. Echter zit er wel een groot verschil tussen UX UI. Daarom is het belangrijk om te weten wat je hier precies mee kunt. 

Het verschil tussen de UX en de UI is voor veel mensen niet helemaal duidelijk. Dit komt omdat het op elkaar lijkt, maar niet hetzelfde is. Iemand die bezig is met UX is namelijk niet bezig met UI. Daarom is het belangrijk om het verschil te weten tussen deze twee. Dit is niet altijd even makkelijk om te weten. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar UX UI, en waarom het belangrijk is om hier een goede balans tussen te hebben. 

Wat is UX?

UX is ook wel de User Experience. Bij sommige producten kan de UX centraal staan. Dit houdt in dat er op alle oppervlakken rekening gehouden wordt met de gebruiker. Een UX design kan bij verschillende dingen toegepast worden, zoals een website, een app of een product zoals een mobiele telefoon. 

Als UX designer wordt er vooral gekeken naar de ervaring die een klant kan hebben tijdens het gebruik van een website, app of mobiele telefoon. Het doel dat de UX designer heeft, is dan ook het optimaliseren voor de klant. Om dit helemaal optimaal voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om ook een klantreis te hebben. 

Wat is UI?

UI is ook wel de User Interface. Dit staat ook wel voor het grafisch ontwerp. Bij UI gaat het eigenlijk alleen maar om digitaal grafisch ontwerp. Waarbij een UX designer vooral kijkt naar de functionaliteit voor de klant, kijkt een UI designer vooral naar de looks van een bepaalde product. Het is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat een product er goed uitziet. 

Een UI designer kijkt naar verschillende dingen tijdens het ontwerpen. Zo wordt er gekeken naar de uitstraling, presentatie, leesbaarheid en interactie. Hierdoor is het voor bedrijven mogelijk om hun eigen merk kenbaar te maken binnen de producten. 

Waarom is het belangrijk om UX UI te combineren?

Het is nooit verstandig om alleen naar de UX of alleen naar de UI te kijken. Daarom is een combinatie van UX UI altijd belangrijk om gebruik van te maken. Door dit te combineren, weet je namelijk zeker dat het ideaal voor gebruikers en hun customer journey is. 

Het is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat de ervaring tijdens het gebruik van een product goed is, maar een product moet er ook goed uit komen te zien. Daarom is het handig om apart naar UX en apart naar UI te gaan kijken. 

UX UI tegelijkertijd

Het is nooit heel handig om gebruik te maken van UX UI tegelijkertijd. Dit komt omdat je als grafisch ontwerper vaak op één ding kunt focussen. Wel is het mogelijk om eerst te kijken naar de UX en daarna naar de UI.