Interwad
Image default
Marketing

Veiligheid in het verkeer

Het verkeer in Nederland is relatief veilig: vergeleken met andere landen vallen er relatief weinig gewonden en doden als gevolg van verkeersongelukken. Dit is goed te verklaren omdat Nederland een goed wegensysteem en bovenal goede wetgeving heeft: motorische voertuigen moeten voldoen aan strenge eisen, de verkeersregels worden goed nageleefd en iedereen moet bovendien in het bezit zijn van een rijbewijs. Toch vallen er veel doden en gewonden in het verkeer als je het afzet tegen het totaal in Nederland. Er is dus nog meer dan genoeg werk aan de winkel om het verkeer nóg veiliger te maken voor alle verkeersdeelnemers.

Rijkswaterstaat, de tweede kamer en veel andere betrokken partijen houden zich er druk mee bezig: de verkeersveiligheid. Het is namelijk geen gemakkelijke opgave om het verkeer veiliger te maken zonder dat dit ten kosten gaat van bijvoorbeeld de maximum snelheden en andere fundamenten van het huidige systeem. Mede hierdoor wordt de nadruk op preventieve maatregelen gelegd. Denk bijvoorbeeld aan strenge eisen voor het auto rijexamen en andere motorische voertuigen. Ook wordt er geïnvesteerd in een nóg beter wegennet: het scheiden van fietsstroken en rijbanen, het verbeteren van provinciale wegen en het verbreden van de snelwegen vormen samen slechts een greep uit de maatregelen van de betrokken partijen.

Naast de publieke sector is ook de private sector en het grote publiek bezig om het verkeer nog veiliger te maken. Auto’s worden voorzien van een achteruitrijcamera en vrachtwagens hebben er ook steeds vaker één, van zwitserland biedt dit aan. Bij deze voertuigen wordt de achteruitrijcamera draadloos aangesloten van de trailer op de monitor in de cabine, waardoor men het verkeer achter zich goed in de gaten kan houden. Ook houden autoproducenten zich onverminderd bezig met de ontwikkeling van verbeterde voertuigveiligheid. Doordat alle betrokken partijen samen werken aan veiligheid van het verkeer kan het zo maar zijn dat het aantal verkeersdoden in de toekomst gemarginaliseerd kan worden. lees meer op www.vanzwitserland.nl.

Bezoek de website voor meer informatie