Interwad
Image default
Woning en Tuin

Energiekosten

Het rieten dak is een prachtige vorm van dakbedekking maar veel mensen willen nog wel is twijfelen. De energiekosten zijn toch veel hoger als je een huis hebt met een rieten dak? Dit is echt nog een stigma wat op het verleden is gebaseerd en ik zal u in dit artikel uitleggen waarom.

Rieten daken hadden voorheen een open constructie maar sinds enkele jaren maakt een doorsnee rietdekkersbedrijf gebruik van de gesloten constructie. De gesloten constructie, ook wel een schroefdak genoemd, kent vele voordelen ten opzichte van een open constructie. Het grote verschil is dat er bij een gesloten constructie gebruikt wordt gemaakt van dakplaten. Op deze dakplaten wordt vervolgens het riet aangebracht met behulp van schroeven. De dakplaten zorgen ervoor dat de isolatiewaarde van een woning sterk omhoog gaat. Nu zijn er ook verschillen tussen de dakplaten zelf. Er zijn dakplaten beschikbaar waardoor de isolatie van een huis net zo goed is als bij een huis met dakpannen. Een rieten dak dus duurder in energiekosten? Met een gesloten constructie met goede dakplaten is dit zeker niet het geval.

Buiten de energiekosten om is een rieten dak met een gesloten constructie ook veel veiliger. Bij brand in de woning, kan het vuur minder snel om zich heen grijpen dan bij de traditionele (en open) dakconstructie. Zelfs als het rietpakket een uur gesmeuld heeft, kan het snel worden geblust. Dit heeft alles te maken met het feit dat er minder zuurstof door een rieten dak met een gesloten constructie komt. De open dakconstructie daarentegen laat wel zuurstof door waardoor er sneller een uitslaande brand kan ontstaan.

Bent u dus na het lezen van dit artikel er definitief van overtuigd dat een rieten dak echt iets voor u is? Ga dan snel naar de website van het bedrijf Rietwerk. Hier kunt u nog veel meer informatie lezen.

 

 

Bezoek de website voor meer informatie