Interwad
Image default
Financieel

Onderscheid tussen hypotheek advieskosten en bemiddelingskosten

Het kopen van een huis is een belangrijke financiële beslissing die vaak gepaard gaat met het afsluiten van een hypotheek en met hypotheekadvies. Bij het regelen van een hypotheek kom je verschillende kostenposten tegen, waaronder hypotheek advieskosten en bemiddelingskosten. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, hebben ze verschillende betekenissen en functies. In dit blog bespreken we het verschil tussen hypotheek advieskosten en bemiddelingskosten en hoe ze van invloed kunnen zijn op jouw hypotheekproces.

Hypotheek advieskosten

Hypotheek advieskosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor het advies en de begeleiding die je ontvangt bij het vinden van de meest geschikte hypotheek voor jouw persoonlijke situatie. Deze kosten worden betaald aan de hypotheekadviseur of financieel adviseur die je begeleidt bij het gehele hypotheekproces. Een hypotheekadviseur ontvangt geen provisie van de geldverstrekker. Een hypotheekadviseur is een professional die kennis heeft van de verschillende hypotheekopties op de markt, rentetarieven, voorwaarden en mogelijkheden die passen bij jouw financiële situatie.

De advieskosten die je maakt zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting als je daadwerkelijk een woning hebt gekocht. Het hypotheekadvies omvat vaak een grondige analyse van je financiële situatie, bespreking van je wensen en doelen, en het aanbevelen van hypotheekproducten die het beste bij je passen. Een goede adviseur zal je helpen om de voor- en nadelen van verschillende hypotheekopties te begrijpen en je begeleiden bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten, ook wel afsluitkosten genoemd, zijn kosten die worden gemaakt voor het regelen van de hypotheek tussen jou en de geldverstrekker (bijvoorbeeld een bank of hypotheekverstrekker). Deze kosten dekken de administratieve en juridische handelingen die nodig zijn om de hypotheek daadwerkelijk af te sluiten en het geld op jouw rekening te krijgen.

Bemiddelingskosten omvatten vaak de kosten voor het opstellen van de hypotheekofferte, het verzamelen en controleren van de benodigde documentatie, het afhandelen van de communicatie met de geldverstrekker, en eventuele andere kosten die direct verband houden met het afsluiten van de hypotheek en niet verband houden met het advies. 

Belangrijk om op te merken is dat bemiddelingskosten rechtstreeks aan de hypotheekadviseur worden betaald en niet aan de geldverstrekker of hypotheekverstrekker. Deze kosten kunnen worden opgenomen in de totale hypotheeksom, zodat je ze niet direct uit eigen zak hoeft te betalen bij het afsluiten van de hypotheek. Beide posten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. 

Het verschil in kostenstructuur 

Het belangrijkste onderscheid tussen hypotheek advieskosten en bemiddelingskosten is dus wie ze ontvangt en waarvoor ze worden betaald. De hypotheek advieskosten gaan naar de adviseur voor het verstrekken van het professionele advies en de begeleiding bij het kiezen van de juiste hypotheek. Aan de andere kant gaan de bemiddelingskosten ook naar de adviseur om de hypotheek dus uit te werken.

Hypotheekadviseurs werken niet meer op provisiebasis. Provisie is al jaren verboden. Dit kan soms leiden tot verwarring omdat er nog steeds huizenzoekers zijn die denken dat hypotheekadviseurs provisie ontvangen.

Voorbeeld hypotheekadvies en bemiddeling

Lexwonen is een landelijk hypotheekadviseur en tevens makelaar. Hij berekend aan hypotheek advieskosten € 595,-. Aan bemiddelingskosten € 250,-.  In totaal is de klant € 845,- kwijt. Hij is veel actief als financieel specialist in Amersfoort en Ede.

Tot slot

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen hypotheek advieskosten en bemiddelingskosten bij het afsluiten van een hypotheek. Hypotheek advieskosten worden betaald aan de hypotheekadviseur voor het waardevolle advies en de begeleiding gedurende het hele proces. Bemiddelingskosten worden ook betaald aan de hypotheekadviseur echter voor het regelen van de daadwerkelijke hypotheek en alle administratieve taken die daarbij horen. 

Voordat je een hypotheekadviseur kiest, is het verstandig om duidelijkheid te krijgen over de kostenstructuur. Zoek naar de voordeligste hypotheekadviseur op Google, vooral als je starter bent. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over alle kosten die verbonden zijn aan het afsluiten van je hypotheek, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen en niet voor verrassingen komt te staan. Een transparante en betrouwbare hypotheekadviseur zal je altijd duidelijk informeren over de kosten en je begeleiden naar een hypotheek die past bij jouw financiële behoeften en doelen.

https://lexwonen.nl/hypotheekadviseur-amersfoort-hypotheekadvies/