Interwad
Image default
Woning en Tuin

Deurklinken – met rozet of liever deurschild?

Het is en blijft een van de zaken in je huis waar je eigenlijk nooit aan denkt en die je meerdere keren per dag ‘de hand schudt’. Deurklinken. Bij nadere beschouwing echter kunnen ze behoorlijk lelijk uitvallen. Er ‘te gebruikt’ uitzien. Of zelfs beschadigingen vertonen. Dat is niet handig voor de hygiëne want jij gebruikt ze natuurlijk niet in je eentje om de deur te openen. Soms ook hebben je deurkrukken ‘looks’ die totaal niet bij de rest van je interieur passen. Redenen genoeg om eens te gaan overdenken of ze niet beter vervangen kunnen. En hoe vaak doe je dat nou in een heel leven?

Riante keuze in deurklinken

Je gaat dan dus op zoek naar passende deurklinken. Dat is vrij persoonlijk. Je nieuwe klinken moeten goed meegaan met de manier waarop je je huis hebt vormgegeven. De deurkrukken moeten een uiting gaan worden van je interieurstijl. Of dat nu klassiek, minimalistisch of industrieel is. Of jaren dertig retro. Zodra je online rond gaat neuzen in het assortiment aan deurkrukken, word je vanzelf blij. Want er valt echt veel te kiezen. Maak even een top drie van klinken die het best bij je huis passen en laat dit trio een tijdje rustig in je hoofd spelen. Je vindt uiteindelijk precies dat wat bij je past. Daar gaat dit blog dan ook niet over. Dit artikel behandelt eerder de basis. Die uiteindelijk je keuze mee bepaalt.

Een rozet of een schild?

Bijna elke klink gaat in een deur het ‘huwelijk aan’ met een achterliggende plaat. Soms is dat een schild, een andere keer een rozet. Hieruit kiezen is een kwestie van smaak. Zo’n achterliggende plaat zorgt er feitelijk voor dat de deur niet smerig wordt als je met vuile knokkels de deurklinken draait. Smaak dus: of je bent gek op een rozet, veelal rond maar ook wel kartelend of van figuurtjes voorzien, of je houdt van een strak langwerpig deurschild; met of zonder ornamenten.

Waar draait de deur naartoe?

Voor binnendeuren heb je twee types: de gewone ‘open’ deur, bijvoorbeeld tussen gang en woonkamer. Of de af te sluiten deur, bijvoorbeeld naar toilet of badkamer. Bij de laatste heb je deurschilden die zijn voorzien van twee gaten. Het bovenste gat is voor de klink en het onderste voor het slot. Dat kan een speciaal ‘open-bezet’ slot zijn. Voor kasten die op slot moeten gedraaid, wordt het echter een sleutelplaatslot.

Uitstraling van deurklinken

De gewoonlijke deurkruk heeft een beperkt kleurenpalet die je in bijna alle huizen terug ziet keren. Te kiezen valt uit de volgende tinten:

  • Kunststof (en dan wel in veel kleuren);

  • Aluminium;

  • Nikkel (mat);

  • Chroom;

  • Roestvrijstaal (beter gezegd: roestvaststaal);

  • Bakeliet;

  • Messing;

  • Brons.

Het mag duidelijk zijn dat je je huis pas echt met beslag vormgeeft als je zoveel mogelijk deur- en raambeslag in één stijl houdt. Dus naast deurklinken ook kastgreepjes en raambeslag en espagnoletten. Heb je je deur- en raambeslag in eenzelfde stijl gekozen, dan komen de verschillende onderdelen in de detaillering van je ruimtes heel mooi homogeen over. Een lust voor het oog.